Zeilvereniging Schildmeer verbouwt duurzaam

Nu het op het water rustiger wordt, begint voor Zeilvereniging Schildmeer een grote klus op de wal. De leden steken de handen uit de mouwen voor een nieuwe botenloods, de verbouwing van de kleedruimtes en het sanitair. Daarmee worden de verenigingsruimten praktischer, comfortabeler en duurzamer.

Het Schildmeer: het grote geheim van provincie Groningen, zegt Anne Jan Wind van Stichting Boei 12 die het gebouw beheerd waar o.a. de Zeilvereniging Schildmeer is gehuisvest. Het meer ligt grofweg tussen Appingedam en Siddeburen. Aan de oever bevinden zich een surfcentrum, twee jachthavens, een camping, bungalowpark, golfclub, een strandje met een paviljoen, wandel- en fietsroutes. En de Zeilvereniging Schildmeer. Al 76 jaar, met als officiële naam Zeilvereniging ’t Olle Schild Steendam. Trots laat Anne Jan Wind het verenigingsgebouw en de bouwplannen zien.

Te klein en verouderd







Bovenbuurman paviljoen Boei 12 huurt de bovenverdieping, inclusief terras. De zeilvereniging gebruikt de benedenverdieping. Een verenigingsruimte, een kantoortje – tijdens wedstrijden het zenuwcentrum – en een lesruimte leiden tot het deel waar het euvel zit. De kleed- en sanitaire ruimtes zijn te klein geworden en verouderd. In de aansluitende opslagruimte passen naast allerlei materialen slechts twee van de vijf rubberboten van de vereniging. “Dit zijn de trainings- en rescueboten”, legt Wind uit. “Als een zeilboot omgaat, zijn de rescueboten er snel bij om de zeiler te helpen. Die zeilt daarna gewoon verder.”

Fanatiek en recreatief zeilen op het Schildmeer







In het seizoen, van april tot oktober, zijn de zeilers vaak op het meer te vinden. Vooral de jeugd is actief met wekelijkse trainingen in verschillende klassen en typen boten. Regelmatig zijn er wedstrijden, op het Schildmeer of elders in binnen- of buitenland. Hoogtepunt is de Schildweek die de vereniging jaarlijks organiseert. Vele zeilers uit het hele land komen erop af. Wind: “Je zou het hier misschien niet zo snel verwachten, maar er wordt fanatiek en op hoog niveau gezeild.” Maar ook recreatieve zeilers zijn op hun plek bij de vereniging.

Infraroodverwarming







Het volgende vaarseizoen kunnen leden en gasten gebruik maken van de vernieuwingen. Naast het verenigingsgebouw staat dan een botenloods voor alle rubberboten en een aantal van de zeilboten. “In de vrijkomende opslagruimte breiden we de sanitaire en kleedruimtes uit. Dat doen we direct zo duurzaam mogelijk. Er komen bijvoorbeeld zonnepanelen voor warm water en voor verwarming: we krijgen infraroodverwarming in de systeemplafonds. Dat is heel goed te doen met zonne-energie.”

De verduurzaming wordt deels gefinancierd uit het Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma van NAM. Met dit programma investeert  de NAM in de regio’s waar het bedrijf actief is. Naast andere financiers en sponsors kan Zeilvereniging Schildmeer zich gelukkig prijzen met de nodige kennis en vaardigheden onder de leden en hun familie. Wind: “We hoeven alleen materiaal en specialistische kennis in te kopen. Verder doen we zoveel mogelijk met vrijwilligers.”

Elkaar helpen







Het prettige bij het Schildmeer vindt Wind dat de verschillende ondernemers en verenigingen elkaar helpen. Een aantal boten van de zeilvereniging ligt bij de buren en de buren kunnen gebruik maken van de verenigings- of de lesruimte.. Ook ziet Wind kansen voor samenwerking met Steendam dat energieneutraal wil worden: “Voor het dorp kunnen hier ook wel zonnepanelen op het dak.”

Na de zomervakantie zijn de werkzaamheden voortvarend gestart. Op een fundering, tekent een staalconstructie de contouren van de nieuwe loods af. Als de loods klaar is, is de duurzame verbouwing in het bestaande gedeelte van de Zeilvereniging gebouw aan de beurt.